O projektu

Zbirka sakuplja i učiniti dostupnim sve filmove, filmske i video zapise te ostale filmske materijale nastale na području Pule i Istre do 2001. godine stvorene od strane zaljubljenika u film koji su djelovali samostalno ili unutar raznih filmskih i kino klubova, škola, radionica, udruga, institucija.

 

Riječ je filmovima na 8 i 16 milimetarskim vrpcama, VHS-u, mini DV-u i drugim formatima koji vremenom propadaju, a čine našu baštinu.

 

Autori i vlasnici materijala mogu samostalno prijaviti film putem prijavnice na stranicama Zbirke, a sakupljeni materijal Pulska filmska tvornica će digitalizirati i dati na besplatno korištenje javnosti. U fizičkom obliku, prema želji autora i vlasnika, sva filmska građa bit će stalno pohranjena u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre kao donacija.

 

“Audiovizualna baština svjedok je ekonomskoga, političkoga i društvenoga razvoja, evolucije i edukacije, znanstvenoga znanja, raznolikosti kultura naroda i zajednica, kao i razvoja prirode i svemira. Nedostatak skrbi o njoj rezultirat će za manje od deset godina gubitcima čitavoga njezina poglavlja te dovesti do nepopravljivog osiromašenja ljudske memorije, kulture i identiteta.”

33. sjednica Generalne konferencije UNESCO-a, 2005.

 

Nositelj projekta:
Pulska filmska tvornica

 

Financijska podrška:
Grad Pula
Istarska Županija
Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatski zavod za zapošljavanje

 

Partneri:
Povijesni i pomorski muzej Istre
Hrvatski filmski savez
Zajednica tehničke kulture Pula
Hrvatska Kinoteka